Gå til innhold

Mia Health beregner kondisjon nøyaktig

Kanskje du lurer på hvordan Mia Health-appen kan beregne akkurat din kondisjonsalder? Og på hvor nøyaktige målingene er? 

La oss ta den litt dårlige nyheten før vi kommer med alle de gode: For å gjøre en helt nøyaktig test av test av VO2 maks kreves både dyrt utstyr, trent personell og høy treningsmotivasjon. 

Du har sikkert sett en slik test på TV eller internett. En mer og mer utslitt mann med ansiktsmaske løper i bratt motbakke helt til han rett og slett ikke klarer mer.

Fristende for noen, kanskje, men slett ikke for alle. 

Den første gode nyheten er at du ikke trenger å gjennomføre en slik test. Det har nemlig flere tusen trøndere gjort for deg. Resultatene fra målingene deres gjør at vi i Mia Health enkelt kan beregne din kondisjonsalder ut fra hvem du er og hvordan du trener. 

Og vi kan garantere at kondisjonsalderen vi gir deg, er nøyaktig nok til å avsløre mye om helsa di. 

Hvor høyt bør kondisjonstallet ditt være?  

Men tilbake til trønderne. Mellom 2006 og 2008 deltok 4600 av dem i verdens hittil største prosjekt innen nøyaktig kondisjonstesting, gjennomført av NTNUs Cardiac Exercise Research Group (CERG). 

Dermed fikk verden for første gang oversikt over hva som er det gjennomsnittlige kondisjonstallet for personer i alle aldersgrupper fra 20 til 90 år (1). I tabellen under kan du finne tallet for din alderskategori.

Aldersgruppe 

Kvinner 

Menn 

20–29 år 

43 

54 

30–39 år  

40 

49 

40–49 år 

38 

47 

50–59 år 

34 

42 

60–69 år  

31 

39 

Over 70 år 

27 

34 

Finn din kondisjonsalder fra sofaen 

I tillegg til den nøyaktige kondisjonstesten målte forskerne blodtrykk, vekt og en rekke andre helsevariabler hos de samme nordtrønderne. Deltakerne svarte også på hundrevis av spørsmål om egen livsstil og helse. 

Slik kunne NTNU-forskerne ikke bare finne ut hva som er forventet kondisjonstall for alle aldre, men også hvilke faktorer som påvirker dette kondisjonstallet mest (2).

Slik kunne de utvikle Kondiskalkulatoren, som beregner din kondisjon ut fra alder, hvilepuls, kroppsmasseindeks og hvor mye og hvor hardt du trener på fritida.

Og slik kunne alle finne sin kondisjonsalder fra sofaen ved å fylle ut et enkelt skjema. Litt mindre nøyaktig enn å løpe med maske til man ikke klarer mer, men akk, så mye mer behagelig!

Aktiv kondisjonsalder med Mia Health 

Mia Health har videreutviklet kondisjonsformelen fra NTNU. Vår modell forener det beste fra deres kondiskalkulator med de faktiske treningsvanene dine. 

For der NTNU har vært avhengig av å stole på selvrapporterte opplysninger om fysisk aktivitet på ett enkelt tidspunkt, bruker vi dine pulsdata til å se på den reelle fysiske aktiviteten du gjør. Slik fanger vi også opp hvordan aktivitetsnivået ditt endrer seg over tid. 

I Mia Health-appen kan du følge med på kondisjonsalderen din fortløpende, se hvordan den har utviklet seg over tid, og hvordan den kommer til å utvikle seg i ukene som kommer.

Dermed blir det også enkelt å planlegge treningen din framover. Er kondisjonsalderen din på vei nedover, er du på rett spor. Men om trenden viser økende kondisjonsalder, bør du antageligvis legge inn noen mer effektive treningsøkter i tida som kommer. 

Vi vet at det vil hjelpe, både for kondisjonen og helsa. 

Referanseliste: 

  1. Loe, H., Rognmo, Ø., Saltin, B., & Wisløff, U. (2013). Aerobic capacity reference data in 3816 healthy men and women 20–90 years. PloS one, 8(5), e64319. 
  2. Nes, B. M., Janszky, I., Vatten, L. J., Nilsen, T. I., Aspenes, S. T., & Wisloff, U. (2011). Estimating VO 2peak from a nonexercise prediction model: the HUNT Study, Norwayi. Med Sci Sports Exerc, 43(11), 2024-30.